CM 1990. Povestea calificării: ”Mai rău decât să ne bată, ce pot să ne facă?”

Vineri, 04 Martie 2016 - 12:09
Joacă și caștigă puncte:

Partida din 15 noiembrie 1989, contra Danemarcei, a fost startul ”GeneraÈ›iei de Aur”. Am învins cu 3-1, după 0-1, Hagi a fost eliminat, Valentin CeauÈ™escu a sărbătorit pe teren, apoi, toată lumea, a mers la ”Melody”. Vreme de un deceniu aveam să defilăm prin fotbalul mondial

 

Finalul acela de 1989 nu era unul prea ”călduros”. De 20 de ani, din 1970, nu mai ajunsesem la un turneu final de Campionat Mondial. Danemarca ne învinsese, la ea acasă, cu 3-0, Emeric Ienei nu reuÈ™ise să ducă echipa la Euro 1988, unii afirmă că Nicolae CeauÈ™escu s-ar fi interesat de soarta naÈ›ionalei - È™i acest lucru nu era o veste bună - aÈ™a că trebuia o minune.

Pe ”Ghencea”, oamenii au venit de la 10 dimineaÈ›a, deÈ™i partida începea la 14.00.În limbajul fotbalistic, nea Imi a ”avut-o grea!” Cămătaru se accidentase, Răducioiu nu se afla într-o formă prea bună, deÈ™i reprezenta viitorul, Rednic era suspendat. Antrenorul a riscat. A mizat pe cei fără experință, dar dornici de afirmare: Dan ”Bursucul” Petrescu avea numai vreo trei meciuri la prima echipă, toate ”amicale”, Lupu nu era un obiÈ™nuit al naÈ›ionalei, Gică Popescu a fost trecut libero, Rotariu, pe stânga, ceva între fundaÈ™ È™i mijlocaÈ™. ”Baciul” reprezenta o ”enclavă” în mareea de jucători stelisto-dinamoviÈ™ti.

Ienei nu le-a vorbit mult. Le-a spus doar ”Mai mult decât să ne bată, ce pot să ne facă?” Acum, la mai bine de 25 de ani de atunci, mulÈ›i râd, dar, conform lui Hagi, vorbele acestea i-au descătuÈ™at.

 

0-1 în minutul 6

 

Jocul a început prost, 0-1 în minutul 6. Danezii formau o nucă tare, cu Sivebaek, Soren Lerby, fraÈ›ii Laudrup, Jensen ori Olsen, mulÈ›i dintre băieÈ›ii care, peste doar trei ani, aveau să devină campioni europeni. La pauză era 2-1, însă nu ne-am oprit nici după ieÈ™irea de la vestiare. Balint a punctat pentru 3-1 È™i naÈ›ionala României comunistă era, din nou, după două decenii, la un turneu final de campionat mondial!

Valentin CeauÈ™escu a coborât pe gazon pentru a se bucura alături de băieÈ›i, apoi s-a plecat, in corpore, la ”Melody”. LăcătuÈ™, cel mereu cu tupeu, a strigat că partidul ar trebui să sară cu ceva la cap, aÈ™a că cei de la Steaua au primit un video de căciulă.

Dincolo de elementele de cancan, victoria contra Danemarcei rămâne unul dintre cele mai mari succese din istoria echipei noastre. AÈ™a cum se va vedea, dopul fusese scos: ”GeneraÈ›ia de Aur” pleca la drum. Unul destul de lung, dar extrem de frumos.

România - Danemarca 3-1 (2-1)

Au marcat: Balint (25 și 60), Sabău (37) / Povlsen (6)

România: Lung - D. Petrescu, Andone, Iovan - Sabău, Gică Popescu, Lupu, Hagi, Rotariu - LăcătuÈ™ (76 MateuÈ›), Balint (86 Ungureanu).

Antrenor: Emeric Ienei

citește și:

Magazin Oficial

magazin.frf.ro

Tricou oficial acasa adulti

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou oficial deplasare

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou suporter adulti

Tricou suporter Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 115,00

DETALII
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI