CM 1990. Povestea calificării: ”Mai rău decât să ne bată, ce pot să ne facă?”

Vineri, 04 Martie 2016 - 12:09
Joacă și caștigă puncte:

Partida din 15 noiembrie 1989, contra Danemarcei, a fost startul ”Generației de Aur”. Am învins cu 3-1, după 0-1, Hagi a fost eliminat, Valentin Ceaușescu a sărbătorit pe teren, apoi, toată lumea, a mers la ”Melody”. Vreme de un deceniu aveam să defilăm prin fotbalul mondial

 

Finalul acela de 1989 nu era unul prea ”călduros”. De 20 de ani, din 1970, nu mai ajunsesem la un turneu final de Campionat Mondial. Danemarca ne învinsese, la ea acasă, cu 3-0, Emeric Ienei nu reușise să ducă echipa la Euro 1988, unii afirmă că Nicolae Ceaușescu s-ar fi interesat de soarta naționalei - și acest lucru nu era o veste bună - așa că trebuia o minune.

Pe ”Ghencea”, oamenii au venit de la 10 dimineața, deși partida începea la 14.00.În limbajul fotbalistic, nea Imi a ”avut-o grea!” Cămătaru se accidentase, Răducioiu nu se afla într-o formă prea bună, deși reprezenta viitorul, Rednic era suspendat. Antrenorul a riscat. A mizat pe cei fără experință, dar dornici de afirmare: Dan ”Bursucul” Petrescu avea numai vreo trei meciuri la prima echipă, toate ”amicale”, Lupu nu era un obișnuit al naționalei, Gică Popescu a fost trecut libero, Rotariu, pe stânga, ceva între fundaș și mijlocaș. ”Baciul” reprezenta o ”enclavă” în mareea de jucători stelisto-dinamoviști.

Ienei nu le-a vorbit mult. Le-a spus doar ”Mai mult decât să ne bată, ce pot să ne facă?” Acum, la mai bine de 25 de ani de atunci, mulți râd, dar, conform lui Hagi, vorbele acestea i-au descătușat.

 

0-1 în minutul 6

 

Jocul a început prost, 0-1 în minutul 6. Danezii formau o nucă tare, cu Sivebaek, Soren Lerby, frații Laudrup, Jensen ori Olsen, mulți dintre băieții care, peste doar trei ani, aveau să devină campioni europeni. La pauză era 2-1, însă nu ne-am oprit nici după ieșirea de la vestiare. Balint a punctat pentru 3-1 și naționala României comunistă era, din nou, după două decenii, la un turneu final de campionat mondial!

Valentin Ceaușescu a coborât pe gazon pentru a se bucura alături de băieți, apoi s-a plecat, in corpore, la ”Melody”. Lăcătuș, cel mereu cu tupeu, a strigat că partidul ar trebui să sară cu ceva la cap, așa că cei de la Steaua au primit un video de căciulă.

Dincolo de elementele de cancan, victoria contra Danemarcei rămâne unul dintre cele mai mari succese din istoria echipei noastre. Așa cum se va vedea, dopul fusese scos: ”Generația de Aur” pleca la drum. Unul destul de lung, dar extrem de frumos.

România - Danemarca 3-1 (2-1)

Au marcat: Balint (25 și 60), Sabău (37) / Povlsen (6)

România: Lung - D. Petrescu, Andone, Iovan - Sabău, Gică Popescu, Lupu, Hagi, Rotariu - Lăcătuș (76 Mateuț), Balint (86 Ungureanu).

Antrenor: Emeric Ienei

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI