EURO 2000: ”Băi, neinstruiților! Vreau numărul lui Hagi. Bardul îl readuce la națională!”

Duminica, 20 Martie 2016 - 19:31
Joacă și caștigă puncte:

Retras din 1998, Hagi este readus la echipa naÈ›ională de către poetul Adrian Păunescu, la o emisiune de la Antena 1. Cu el la timonă, băieÈ›ii înving Ungaria, pentru prima oară în istorie, È™i se califică la EURO 2000, unde fac o figură frumoasă

 

Maiul a adus primăvara în BucureÈ™ti. La etajul opt din Casa Presei, ”Sportul” de la ”Jurnalul NaÈ›ional” e ultima încăpere, pe mâna dreaptă. E într-o vineri, aÈ™a, pe la prânz, când Florin ”ÈšuÈ›u” Condurățeanu lipeÈ™te uÈ™a de perete. ”Bă, neinstruiÈ›ilor, vreau celularul lui Gică Hagi.Bardul îl aduce la echipa naÈ›ională!” STOP! ExplicaÈ›ii.

Gică Hagi e retras de la tricolori din 1998, după ”Mondialul” din FranÈ›a. La 115 selecÈ›ii a declarat că vrea să se concentreze numai pe activitatea de la echipa de club, Galatasarayul turc. Privată, în acest fel, de aportul stângului său de aur, naÈ›ionala È™chioapătă în campania de calificare la EURO 2000. Meciul cu Ungaria bate la ușă. Nu i-am învins, niciodată, pe maghiari, mai mult, prin 1948 ne-au ”curentat” cu 9-0, ce mai mare înfrângere a noastră.

Condurățeanu e un tip uns cu toate alifiile. Un fel de team-manager la emisiunea lui Adrian Păunescu, una sportivă, de la Antena 1. Bardului i-a venit ideea de a-l readuce la echipă pe Hagi chiar la ”Meciul Meciurilor”.

Gică vine la emisiune. E cald în studio, nu È™tie ce i se ”coace”. O oră, rezistă. Spune că s-a retras, gata, lasă locul tinerilor. Condurățeanu îl dă cu miere, Traian Tomescu, regretatul Tomescu Traian, îi vorbeÈ™te ca unui fiu. Hagi e sensibil la aceste lucruri, È™i-a pierdut ambii părinÈ›i. Păunescu dă drumul la artileria grea. Fiul său, Andrei, ia chitara, È™i începe să cânte: ”Acum tricolorul îÈ™i cere să vii / În numele mamei È™i al tatălui!” GATA, Gică cedează! Ba, nu! Doar pe jumate. ”M-aÈ™ întoarce, dar nu m-a convocat nimeni!”, zice. Păunescu e vulpe È™ireată. Pe cealaltă linie îl È›ine ”cald” pe Victor PiÈ›urcă, selecÈ›ionerul în exerciÈ›iu. Convocare în direct!

Emisiunea mai È›ine niÈ›eluÈ™, ”Regele” e obosit, vrea să plece. Afară sunt peste 100 de oameni care-l aÈ™teaptă, deja.

 

Hagi a fost MAG IAR!

Pe 5 iunie 1999 vine meciul cu Ungaria. ”Ghencea” geme. Cu Hagi la timonă, învingem cu 2-0, pentru prima oară în istorie. Gică e rupt, iese cu umărul bandajat, dar calificarea la EURO e asigurată. ”Gazeta Sporturilor” prezintă poza cu el È›inut pe braÈ›e de colegi, la finalul jocului, iar titlul e HAGI a fost MAG IAR!!!

Cu Portugalia dăm, din nou, piept în Grupa A, alături de Anglia È™i Germania. Numai superputeri. Facem egal cu nemÈ›ii, gol Viorel Moldovan. Cu lusitanii suntem egali, 94 de minute. La ultima fază, Costinha le aduce victoria. Jocul contra Angliei lui Beckham este decisiv. 2-2 până spre final. Hagi nu e pe teren, aveam penalty È™i nimeni nu se bagă să execute. Ionel Ganea urlă, atunci, câteva vorbe ce nu pot fi reproduse, fură mingea È™i-l învinge pe Seaman. Batem cu 3-2.

În ”sferturi” întâlnim Italia, pe ”Heysel”-ul de tristă amintire, de la Bruxelles. 2-0 pentru ei, goluri Totti È™i Inzaghi. Din păcate, ultimul mare eveniment la care avea să participe Cătălin Hâldan...

Lotul României la EURO 2000:  

Bogdan LobonÅ£, Bogdan Stelea, Florin Prunea (portari) – Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Liviu Ciobotariu, Iulian Filipescu, Gheorghe Popescu, Cristian Chivu, Cosmin Contra (fundaÅŸi) – Constantin Gâlcă, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Florentin Petre, IonuÅ£ Lupescu, Erik Lincar, Cătălin Hâldan  (mijlocaÅŸi) – Adrian Mutu, Adrian Ilie, LaurenÅ£iu RoÅŸu, Ionel Ganea (atacanÅ£i). Antrenor: Emeric Ienei

citește și:

Magazin Oficial

magazin.frf.ro

Tricou oficial acasa adulti

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou oficial deplasare

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou suporter adulti

Tricou suporter Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 115,00

DETALII
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI