EURO 2000: ”Băi, neinstruiților! Vreau numărul lui Hagi. Bardul îl readuce la națională!”

Duminica, 20 Martie 2016 - 19:31
Hagi e iar în mijlocul tricolorilor!
Joacă și caștigă puncte:

Retras din 1998, Hagi este readus la echipa națională de către poetul Adrian Păunescu, la o emisiune de la Antena 1. Cu el la timonă, băieții înving Ungaria, pentru prima oară în istorie, și se califică la EURO 2000, unde fac o figură frumoasă

 

Maiul a adus primăvara în București. La etajul opt din Casa Presei, ”Sportul” de la ”Jurnalul Național” e ultima încăpere, pe mâna dreaptă. E într-o vineri, așa, pe la prânz, când Florin ”Țuțu” Condurățeanu lipește ușa de perete. ”Bă, neinstruiților, vreau celularul lui Gică Hagi.Bardul îl aduce la echipa națională!” STOP! Explicații.

Gică Hagi e retras de la tricolori din 1998, după ”Mondialul” din Franța. La 115 selecții a declarat că vrea să se concentreze numai pe activitatea de la echipa de club, Galatasarayul turc. Privată, în acest fel, de aportul stângului său de aur, naționala șchioapătă în campania de calificare la EURO 2000. Meciul cu Ungaria bate la ușă. Nu i-am învins, niciodată, pe maghiari, mai mult, prin 1948 ne-au ”curentat” cu 9-0, ce mai mare înfrângere a noastră.

Condurățeanu e un tip uns cu toate alifiile. Un fel de team-manager la emisiunea lui Adrian Păunescu, una sportivă, de la Antena 1. Bardului i-a venit ideea de a-l readuce la echipă pe Hagi chiar la ”Meciul Meciurilor”.

Gică vine la emisiune. E cald în studio, nu știe ce i se ”coace”. O oră, rezistă. Spune că s-a retras, gata, lasă locul tinerilor. Condurățeanu îl dă cu miere, Traian Tomescu, regretatul Tomescu Traian, îi vorbește ca unui fiu. Hagi e sensibil la aceste lucruri, și-a pierdut ambii părinți. Păunescu dă drumul la artileria grea. Fiul său, Andrei, ia chitara, și începe să cânte: ”Acum tricolorul își cere să vii / În numele mamei și al tatălui!” GATA, Gică cedează! Ba, nu! Doar pe jumate. ”M-aș întoarce, dar nu m-a convocat nimeni!”, zice. Păunescu e vulpe șireată. Pe cealaltă linie îl ține ”cald” pe Victor Pițurcă, selecționerul în exercițiu. Convocare în direct!

Emisiunea mai ține nițeluș, ”Regele” e obosit, vrea să plece. Afară sunt peste 100 de oameni care-l așteaptă, deja.

 

Hagi a fost MAG IAR!

Pe 5 iunie 1999 vine meciul cu Ungaria. ”Ghencea” geme. Cu Hagi la timonă, învingem cu 2-0, pentru prima oară în istorie. Gică e rupt, iese cu umărul bandajat, dar calificarea la EURO e asigurată. ”Gazeta Sporturilor” prezintă poza cu el ținut pe brațe de colegi, la finalul jocului, iar titlul e HAGI a fost MAG IAR!!!

Cu Portugalia dăm, din nou, piept în Grupa A, alături de Anglia și Germania. Numai superputeri. Facem egal cu nemții, gol Viorel Moldovan. Cu lusitanii suntem egali, 94 de minute. La ultima fază, Costinha le aduce victoria. Jocul contra Angliei lui Beckham este decisiv. 2-2 până spre final. Hagi nu e pe teren, aveam penalty și nimeni nu se bagă să execute. Ionel Ganea urlă, atunci, câteva vorbe ce nu pot fi reproduse, fură mingea și-l învinge pe Seaman. Batem cu 3-2.

În ”sferturi” întâlnim Italia, pe ”Heysel”-ul de tristă amintire, de la Bruxelles. 2-0 pentru ei, goluri Totti și Inzaghi. Din păcate, ultimul mare eveniment la care avea să participe Cătălin Hâldan...

Lotul României la EURO 2000:  

Bogdan Lobonţ, Bogdan Stelea, Florin Prunea (portari) – Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Liviu Ciobotariu, Iulian Filipescu, Gheorghe Popescu, Cristian Chivu, Cosmin Contra (fundaşi) – Constantin Gâlcă, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Florentin Petre, Ionuţ Lupescu, Erik Lincar, Cătălin Hâldan  (mijlocaşi) – Adrian Mutu, Adrian Ilie, Laurenţiu Roşu, Ionel Ganea (atacanţi). Antrenor: Emeric Ienei

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI