EURO 1996: ”Piticule, a fost gol valabil, pe bune!”

Duminica, 20 Martie 2016 - 17:46
Hierro execută o lovitură liberă, în Spania - România, 2-1
Joacă și caștigă puncte:

După cea mai bună performanță din istoria echipei naționale, obținută la turneul final din SUA, naționala lui Hagi pornește, imediat, la drum, în campania de calificare pentru EURO 1996, din Anglia. Cei mai mari fotbaliști europeni ne ies în cale în Albion

 

Nici nu se răciseră bine uralele de la Universitate, acolo unde naționala lui Iordănescu scosese suporterii tricolori, după miezul nopții, grație rezultatelor excelente de la la Campionatul Mondial din SUA, că se și dă startul la o altă campanie de calificare: fotbalul se întorcea acasă, EURO 1996 urmând a fi găzduit de Anglia.

Grupa nu-i ușoară deloc, terminăm 0-0 cu Franța, la ea acasă, apoi închidem cu un 2-0 în Slovacia (goluri Hagi și Dorinel Munteanu) și ne calificăm de pe primul loc.

Pe 10 iunie mergem pe ”St. James Park”. Din nou băieții din Hexagon, care începeau să pună bazele echipei ce avea să devină campioană mondială și, apoi, europeană: Thuram, Blanc, Desailly, Deschamps, Karembeu ori Zidane ne sunt adversari. Istoria primului joc e scurtă: Djorkaeff centrează de pe dreapta, Stelea nu se înțelege cu fundașii, iar Dugarry înscrie.

După trei zile dăm piept cu Bulgaria. Stoicikov deschise scorul, dar Dorinel Munteanu prinde ”bomba” care-l învinge pe Mihailov, într-o partidă în care regretatul Trofon Ivanov evoluează titular. Balonul lovește bara, e gol, dar arbitrul danez Mikkelsen nu validează. ”Piticule, a fost gol valabil, pe bune!”, urlă Dan Petrecu, mai aproape de fază, către Dorinel. Acesta spune că atunci, pe moment, n-a regretat. ”Bulgarii dăduseră gol rapid, am crezut că vom aveam timp să revenim. Abia la vestiar, după finalul partidei, mi-a fost ciudă!”.

Ultimul meci este contra Spaniei, pierdut cu 2-1. Răducioiu marcheză pentru noi, Manjarin și Amor înscriu pentru iberici. 

Lotul României deplasat la EURO 1996:

Bogdan Stelea, Florin Prunea, Florin Tene (portari) - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici,  Gheorghe Popescu, Tibor Selymes, Anton Doboş, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu (fundaşi) - Ionuţ Lupescu,  Ioan Ovidiu Sabău, Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu, Constantin Gâlcă, Ovidiu Stângă (mijlocaşi) – Marius Lăcătuş, Florin Răducioiu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Ion Vlădoiu (atacanţi). Antrenor: Anghel Iordănescu

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI