EURO 1984: Nené, ce ne-ai făcut, nene? Portughezul marca la 34 de ani și 213 zile

Sambata, 12 Martie 2016 - 11:50
Joacă și caștigă puncte:

După ratarea claificării la World Cup 1982, din Spania, naÈ›ionala trebuia primenită. Mircea Lucesscu a primit credit deÈ™i, la 36 de ani era, încă, jucător activ, la Corvinul Hunedoara
 

Până în 1984, România avea ”găuri” mari în calificările pentru turneele finale importante, fie ele mondiale sau europene. După cele trei CM din perioada interbelică, reuÈ™isem o singură performanță, aceea de a ajunge în Mexic, în 1970. Apoi pauză, una destul de apăsătoare, dacă ne gândim că nu prinsesem, niciodată, trenul de EURO.

După ratarea claificării la World Cup 1982, din Spania, naÈ›ionala trebuia primenită. Mircea Lucesscu a primit credit deÈ™i, la 36 de ani era, încă, jucător activ, la Corvinul Hunedoara.

Ultimul meci din campania de calificare, cel cu ElveÈ›ia, 0-0,în noiembrie 1981, n-a mai contat decât pentru statistică, dar este exprem de important deoarece însemnă debutul lui ”Il Luce” pe banca tricolorilor.

EURO 1984 se joacă în FranÈ›a. Trebuie să ajungem acolo unde n-am fost niciodată! Grupa de calificare nu-i uÈ™oară, din contră: sorÈ›ii ne-o dau pe Italia, campioana mondială. Urmează Cehoslovacia, bronzul de la ultimul european, Suedia, o trupă pe care nu reuÈ™isem să o învingem în întreaga istorie È™i Cipru ce, pe hârtie, părea un adversar facil. Părea!

24 de ani trecuseră de la debutul Campinatului European de Fotbal, în 1960

Bölöni​, Gino Iorgulescu, Silviu Lung, Cămătaru...

Lucescu schimbă liniile. Lung trece în poartă, titular, Gino e în faÈ›a lui, Bölöni manevrează la mijloc, Cămătaru primeÈ™te credit. Da, Lucescu e acuzat că aduce prea mulÈ›i jucători de la Corvinul, dar ”jucăria” merge.

Trecem, uÈ™or, de ciprioÈ›i, apoi, pe ”23 August” învingem, întâia oară, Suedia, cu Ravelli în poartă, băiatul cu care aveam să ne mai găsim, după un deceniu, în SUA, unde-È™i lua revanÈ™a. Vine acel incredibil 0-0 cu Italia (Doamne, ce jucători! – Zoff, Gentile, Baresi, Tardelli, Antognoni, Paolo Rossi, Altobelli sau Graziani), de la FlorenÈ›a, apoi minunea de la BucureÈ™ti. Ilie Balaci ”miÈ™că” balonul pentru Bölöni, iar LoÈ›i învinge un campion mondial în exerciÈ›iu!!!

Se merge la Bratislava, pentru meciul decisiv de acolo. Geolgău, rebelul Craiovei, punctează în minutul 64, după o respingere a gazdelor, golul de aur. GATA! Eram calificaÈ›i la EURO, pentru prima oară în istorie, cu o echipă tânără È™i cu un antrenor de 36 de ani.

Trimitem Portugalia în semifinale

În FranÈ›a nu ne-am făcut de râs. Din contră. 1-1 cu Spania, goluri Bölöni È™i Camacho. Apoi, Germania Federală, cu Stielike, Matthäus, Rumenigge ori Völler (autorul celor două goluri) a fost o nucă prea tare. Și vine ultimul joc, contra Portugaliei. Unde Nené înscrie cu nouă minute înainte de final. Fotbalist de excepÈ›ie, Nené avea să evolueze, toată viaÈ›a, la Benfica Lisabona, unde aduna peste 600 de meciuri. Ca o curiozitate, în momentul în care ne înscria golul ce avea să ducă Portugalia în semifinale, ”vulturul” avea 34 de ani È™i 213 zile. Recordul său de ”cel mai bătrân marcator la Euro” avea să dăinuie până în 2008.

Finala era FranÈ›a – Spania, 2-0, cu Amoros, Bossis, Giresse, Tigana ori Platini.

Lotul României la EURO 1984, în ordinea  numerelor de pe tricou:

Silviu Lung, Mircea Rednic, Costică Ștefănescu, Nicolae Ungureanu, Aurică Țicleanu, Gino Iorgulescu, Marcel Coraș, Michael Klein, Rodion Cămătaru, Ladislau Boloni, Gheorghe Hagi, Dumitru Moraru, Ioan Andone, Mircea Irimescu, Marin dragnea, Nicolae Negrilă, Ion Zare, Ionel Augustin, Romuluis Gabor, Vasile Iordache.

Antrenori: Mircea Lucescu și Mircea Rădulescu

citește și:

Magazin Oficial

magazin.frf.ro

Tricou oficial acasa adulti

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou oficial deplasare

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou suporter adulti

Tricou suporter Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 115,00

DETALII
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI