CM 1970: Am stat 45 de zile în cantonament, am jucat la 45 de grade Celsius

Vineri, 04 Martie 2016 - 09:51
Joacă și caștigă puncte:

Căldura sufocantă, drumul extenuant, faptul că am căzut într-o grupă a ”morÈ›ii”, alături de Brazilia, Anglia È™i Cehoslovacia, altitudinea mare, toate acestea au făcut ca naÈ›ionala României să nu obÈ›ină un loc mai bun în Mexic. Cu toate că eram ”arvuniÈ›i” la a patra poziÈ›ie în grupă, n-a fost aÈ™a

 

”Căldura sufocantă”. Aceasta este prima sintagmă pe care componenÈ›ii lotului României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970, din Mexic, o folosesc atunci când sunt întrebaÈ›i ”Care este primul lucru de care vă amintiÈ›i?”

După o pauză uriașă (ultima calificare fusese între cele două războaie mondiale, la CM din FranÈ›a, 1938), reuÈ™iserăm să ajungem la un turneu final. Grupa era dramatică, alături de Anglia, campioană mondială en-titre, Brazilia, care nu mai avea nevoie de nicio prezentare, È™i Ceholsovacia, trupă cu È™taif. SpecialiÈ™tii ne alocaseră, deja, locul al patrulea în grupă, dar, aÈ™a cum se va putea vedea, le vom da peste cap pronosticurile.

Primul È™oc, este, aÈ™adar, căldura uriașă. Undeva la 45 de grade. Pentru acomodare, se plecase înainte cu 20 de zile. Ca o tușă de culoare, treceam Atlanticul alături de naÈ›ionala Belgiei, aÈ™a cum făcusem È™i cu...patru decenii în urmă, la primul nostru Campionat Mondial, pe nava ”Conte Verde”. Ajungeam în Canada, la Montreal, apoi, de aici, la Guadalajara, pe o vreme câinoasă. Se zice că Dobrin a jurat, atunci, că nu se mai urcă, în viaÈ›a sa, în avion. Acolo, cald, soare. Plus o altitudine de 1.400 de metri.

 

”Who is DumitraÈ™?”

 

Fotbalistic vorbind, Anglia ne învinge cu 1-0, deÈ™i, cu un an înainte, remizasem, pe ”Wembley”, 1-1. Meciul al doilea a contra Ceholsovaciei, echipă care, cu opt ani înainte, disputase, în Chile, finala. Învingem cu 2-1, Sandu Neagu, rapidistul, e printre titulari, ”Mopsul” Dumitrache e cel mai bun de pe teren. Și cel mai cunoscut jucător român de acolo.

Vine ”È™ocul” contra Braziliei. Pele era acolo. Trupa ”carioca” are, la un moment dat, 3-1, dar acelaÈ™i ”DumitraÈ™”, cum îl alintau comentatorii englezi, face 3-2. Pierdem, deÈ™i mulÈ›i specialiÈ™ti spun că nemeritat, într-unul dintre cele mai frumoase jocuri din Mexico 1970. Ne întoarcem cu o tolbă de amintiri È™i cu mândria că nu ne-am făcut de râs într-o grupă ”fioroasă”. 

citește și:

Magazin Oficial

magazin.frf.ro

Tricou oficial acasa adulti

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou oficial deplasare

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou suporter adulti

Tricou suporter Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 115,00

DETALII
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI