CM 1970: Am stat 45 de zile în cantonament, am jucat la 45 de grade Celsius

Vineri, 04 Martie 2016 - 09:51
Joacă și caștigă puncte:

Căldura sufocantă, drumul extenuant, faptul că am căzut într-o grupă a ”morții”, alături de Brazilia, Anglia și Cehoslovacia, altitudinea mare, toate acestea au făcut ca naționala României să nu obțină un loc mai bun în Mexic. Cu toate că eram ”arvuniți” la a patra poziție în grupă, n-a fost așa

 

”Căldura sufocantă”. Aceasta este prima sintagmă pe care componenții lotului României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970, din Mexic, o folosesc atunci când sunt întrebați ”Care este primul lucru de care vă amintiți?”

După o pauză uriașă (ultima calificare fusese între cele două războaie mondiale, la CM din Franța, 1938), reușiserăm să ajungem la un turneu final. Grupa era dramatică, alături de Anglia, campioană mondială en-titre, Brazilia, care nu mai avea nevoie de nicio prezentare, și Ceholsovacia, trupă cu ștaif. Specialiștii ne alocaseră, deja, locul al patrulea în grupă, dar, așa cum se va putea vedea, le vom da peste cap pronosticurile.

Primul șoc, este, așadar, căldura uriașă. Undeva la 45 de grade. Pentru acomodare, se plecase înainte cu 20 de zile. Ca o tușă de culoare, treceam Atlanticul alături de naționala Belgiei, așa cum făcusem și cu...patru decenii în urmă, la primul nostru Campionat Mondial, pe nava ”Conte Verde”. Ajungeam în Canada, la Montreal, apoi, de aici, la Guadalajara, pe o vreme câinoasă. Se zice că Dobrin a jurat, atunci, că nu se mai urcă, în viața sa, în avion. Acolo, cald, soare. Plus o altitudine de 1.400 de metri.

 

”Who is Dumitraș?”

 

Fotbalistic vorbind, Anglia ne învinge cu 1-0, deși, cu un an înainte, remizasem, pe ”Wembley”, 1-1. Meciul al doilea a contra Ceholsovaciei, echipă care, cu opt ani înainte, disputase, în Chile, finala. Învingem cu 2-1, Sandu Neagu, rapidistul, e printre titulari, ”Mopsul” Dumitrache e cel mai bun de pe teren. Și cel mai cunoscut jucător român de acolo.

Vine ”șocul” contra Braziliei. Pele era acolo. Trupa ”carioca” are, la un moment dat, 3-1, dar același ”Dumitraș”, cum îl alintau comentatorii englezi, face 3-2. Pierdem, deși mulți specialiști spun că nemeritat, într-unul dintre cele mai frumoase jocuri din Mexico 1970. Ne întoarcem cu o tolbă de amintiri și cu mândria că nu ne-am făcut de râs într-o grupă ”fioroasă”. 

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI