CM 1934: Jucăm UN meci la a DOUA participare la un turneu final

Miercuri, 02 Martie 2016 - 17:30
Echipa României în meciul cu Cehoslovacia: Costel Rădulescu (selecţioner), Kotormany, Deheleanu, Albu, Dobay, Morawetz, Sepi, Vogl, Kovacs, Bodola, Bindea, Josef Uridil (antrenor), pe rândul de sus. Jos: Zombory
Joacă și caștigă puncte:

FIFA a decis, după opt întruniri, ca cel de-al doilea turneu final de Campionat Mondial de fotbal să se dispute în Italia, în detrimentul Suediei. Unii au spus că intervenția lui Benito Mussolini a trimis meciurile în ”Cizmă”, reprezentanții forului mondial s-au apărat: Roma a alocat un buget mai mare.

36 de echipe s-au duelat pentru cele 16 locuri. Uruguay nu a participat, supărată pe prezența mică a europenilor, cu patru ani în urmă. De altfel, aceasta avea să fie unica ediție din istorie la care nu participa campioana mondială en-titre. De asemenea, lipseau de la apel și echipele din Albion, care duceau propriul lor război cu FIFA.

Ne-am calificat după opt bări!!!

România a avut grupă de calificare cu Elveția și Iugoslavia. La Berna am scos 2-2, dar am pierdut la masa verde. ”Fane” Dobay evoluase și pentru naționala Ungariei, iar perioada de ”carantină” impusă de FIFA nu trecuse, așa că pe tabelă a rămas 2-0 pentru cei din Țara Cantoanelor.

Pe 29 aprilie 1934, 20.000 de suflete au venit pe O.N.E.F. să susțină echipa contra Iugoslaviei. Schwartz a deschis scorul, Kragic a egalat, dar ”Calul” Dobay a puncat decisiv și am mers la Mondiale. Interesant este faptul că sârbii au avut opt bări în acest joc!!!

Un actor – antrenor pe bancă

Până la plecarea pre Italia, Octav Luchide, secretarul genral al FRF, s-a consultat cu antrenorul Costică Rădulescu și, de comun acord, s-a decis aducerea unui tehnician străin: austriacul Josef Uridil. Acesta evoluase, cu succes, la Rapid Viena, specialiștii considerându-l cel mai mare fotbalist de până la apariția lui Matthias Sindelar. Uridil evoluase în filme, cânta, avea un brand propriu de bere și-și deschisese o fabrică unde producea...zahăr!

După cum se poate vedea din parcurgerea lotului deplasat în Italia, baza s-a pus, din nou, pe jucătorii din Vestul Țării. În afara lui Costică Rădulescu, în delegația românească s-au regăsit trei jucători care evoluaseră și la precedentul CM.

Pe 27 mai, la Trieste, România a început bine și Dobay a descis scorul, rapid. Am intrat cu avantaj la pauza dar Puč și, apoi, Oldřich Nejedlý (cel care avea să devină golgeterul aceste ediții, cu cinci reușite), au stabilit scorul final, 2-1 pentru Cehoslovacia. Conform ”țintarului”, am evoluat o singură partidă la acest turneu final, singura a lui Uridil.

Echipa din meciul cu cehii: Zombory - Vogl, Albu – Deheleanu, Kotormány, Morawetz – Bindea, Kovacs, Sepi, Bodola, Dobay. Antrenor: J. Uridil

Adversarii noștri ajungeau departe, fiind învinși de italieni, greu, în finală, după prelungiri, scor 2-1. Avea să rămână în istorie drept un turneu politizat, în urma căruia Benito Mussolini câștiga tot mai mulți adepți.

Lotul României la CM de Fotbal din Italia, 1934

Portari:

Adalbert Püllöck (5 selecții, Crișana Oradea), Károly Weichelt (1, CAO Oradea), Vilmos Zombory (3, Ripensia Timișoara)

Fundași:

Gheorghe Albu (20, Venus București), Rudolf Bürger (14, Ripensia), Alexandru Cuedean (0, Rapid București), Lazăr Sfera (2, Venus București), Emerich Vogl (27, Juventus București)

Mijlocași:

Vasile Deheleanu (1, Ripensia Timișoara), Gusztáv Juháasz (0, Juventus București), Rudolf Kotormány (6, Ripensia Timișoara), József Moravetz (8, RGMT Timișoara)

Atacanți:

Iuliu Baratky (1, Crișana Oradea), Zoltán Beke (0, Ripensia Timișoara), Silviu Bindea (8, Ripensia Timișoara), Iuliu Bodola (20, CAO Oradea), Gheorghe Ciolac (14, Ripensia Timișoara), Ștefan Dobay (12, Ripensia Timișoara), István Klimek (0, ILSA Timișoara), Nicolae Kovacs (19, CAO Oradea), Sándor Schwartz (4, Ripensia Timișoara), Grațian Sepi (18, Universitatea Cluj)

Antrenor:

Josef Uridil (Constantin Rădulescu)

Citește AICI și povestea României la Campionatul Mondial din Franța, 1938

 

 

 

 

 

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI