Călătorii cu bucluc în fotbalul european

Vineri, 14 Octombrie 2016 - 11:44
Joacă și caștigă puncte:

Fotbalul este imprevizibil nu doar pe terenul de joc. Situații neprevăzute pot apărea și în afara gazonului, chiar și la un nivel fotbalistic înalt, fie că e vorba de jucători sau de spectatori. Au existat meciuri din cupele europene care au fost la un pas să nu se dispute, partidă la care arbitrii n-au ajuns și chiar un joc la care jucătorii au mers la stadion cu metroul, la fel ca și suporterii lor.

Încurcați de fusul orar
La prima experiență europeană, macedonenii de la Vardar Skopje au avut parte de o aventură pe care nu au uitat-o ușor. În sezonul 1961-1962, pe când Macedonia făcea parte din Iugoslavia, Vardar a fost nevoită să se deplaseze în Scoția pentru întâlnirea cu Dunfermline, în Cupa Cupelor. Cel mai bun marcator din istoria clubului, Andon Doncevski a rememorat pentru site-ul UEFA.com întâmplarea de atunci: “Nu ne-a spus nimeni că Scoția se afla într-un alt fus orar. Am ajuns la stadion, ne-am dezechipat și am ieșit la încălzire crezând că mai e o oră până la startul partidei, dar de fapt mai erau două. În timpul ăsta, a fost o ploaie torențială, apoi soare, apoi a început să plouă din nouă. Tot timpul ne-am întrebat unde sunt adversarii, iar ei erau la masaj. Am jucat foarte prost și am pierdut cu 5-0”.

Au ajuns fără echipament
Pentru a ajunge la Bruxelles, în Belgia, în sezonul 1998-1999, moldovenii de la Tiligul Tiraspol, din motive economice, au ales un drum cu avionul cu două escale, la Budapesta și la Paris. După ce au ratat o legătură, au reușit totuși să ajungă la destinație, dar au descoperit că bagajele lor se pierduseră pe drum. Adversarii de la Anderlecht au fost însă de acord să le ofere un rând de echipament pentru a-l folosi. Moldovenii au pierdut meciul cu 5-0, dar ca premiu de consolare au fost lăsați să păstreze echipamentul, cel cu care au continuat să evolueze pe plan intern vreme de câțiva ani.

Jucătorii, la metrou, spre stadion
Spartak Moscova se aștepta la un drum de maximum o oră către propriul stadion pentru meciul cu Inter Milano din Liga Campionilor, în octombrie 2006. Planurile le-au fost date peste cap rușilor după ce au fost nevoiți să-și abandoneze autocarul din cauza unui ambuteiaj în trafic. Staff-ul și jucătorii s-au dat jos și au intrat la metrou, continuându-și astfel drumul, spre surprinderea fanilor, care au avut, astfel, șansa de a merge la stadion alături de favoriții lor. Rușii au pierdut întâlnirea cu 1-0.

Blocat în aeroport pentru o glumă
În 2008, după înfrângerea cu 0-1 suferită în fața galezilor de la Llanelli în primul tur preliminar din Europa League, letonii de la Ventspils s-au întors în țară fără atacantul Vits Rimkus. Acesta a fost nevoit să petreacă mai multe ore în aeroport, unde a fost oprit pentru percheziție și interogatoriu. Motivul? Când a fost întrebat dacă are în bagaj ceva de declarat, colegul său Deniss Kacanovs a intervenit și a spus că Rimkus are o grenadă de mână în bagajul de cală. Acesta a ajuns acasă abia a doua zi!

700 kilometri pe lângă autostradă
În sezonul 2011-2012, Rayo Vallecano s-a confruntat cu o mare problemă financiară. Clubul a fost în pragul falimentului, nemaiavând bani nici de deplasări. Astfel, pentru a juca cu Real Sociedad, Rayo s-a deplasat cu autocarul. Mai grav a fost că oficialii clubului nu și-au permis nici măcar să achite taxele de autostradă, motiv pentru care traseul a durat cu 5 ore mai mult. De o călătorie similară a avut parte și Florin Andone, în sezonul precedent. Internaționalul român a mers cu autocarul de la Cordoba la Eibar, adică aproape 800 de kilometri. Conducerea clubului din Andaluzia a luat această decizie pentru a-i pedepsi pe jucători care uitaseră să mai câștige.

La Budapesta, pentru finala de la București
În 2012, Arena Națională a găzduit finala Europa League dintre Atletico Madrid și Atletico Bilbao. Madrilenii s-au impus cu 3-0, dar nu toți suporterii bascilor au fost în tribune pentru a suferi alături de favoriții lor. O parte dintre ei, aproximativ 400, au ajuns din greșeală la Budapesta, după ce au încurcat capitala Ungariei cu cea a României. Câțiva dintre ei au făcut drumul până la București cu mașina, dar cei mai mulți au ales să rămână în Budapesta și să vadă meciul al televizor deoarece după fluierul final aveau la dispoziție doar câteva ore pentru a se îmbarca în avionul de întoarcere.

Călătorie de 65 de ore
Muntenegrenii de la Celik Niksici au pierdut cu 7-0 în fața ucrainenilor de la Metalurg Donețk în primul tur preliminar al Europa League, în sezonul 2012-2013. Deși a fost o înfrângere severă, scorul putea fi și mai dur având în vedere călătoria până la Donețk. Fiind o echipă fără resurse financiare decente, Celik Niksici a ales să se deplaseze cu autocarul, chiar dacă distanța până la destinație era de 1.500 de kilometri. Traseul era prin Moldova, iar când au ajuns la granița moldovenească au realizat că nu dețin viză. Au fost întorși din drum și a fost nevoie de un ocol ce a transformat drumul într-un interminabil. Plecați de acasă duminică seara la ora 22:00, muntenegrenii au ajuns la Donețk miercuri, în jurul orei 15:00, după un voiaj de 65 de ore!

Ceața din Feroe
Vremea în Insulele Feroe este capricioasă și e nevoie de noroc pentru a putea ateriza la timp. Grecia a avut probleme serioase în campania de calificare la Euro 2016, când a fost nevoită să se deplaseze în Feroe. Pe când aeronava era aproape de aterizare, pilotul a fost anunțat că aeroportul se închide din cauza ceții, motiv pentru care a fost nevoit să întoarcă și să aterizeze la Copenhaga. Grecii au fost nevoiți să aștepte aici redeschiderea aeroportului Vagar.

Probleme similare au întâmpinat și francezii, în 2007, pe când au fost nevoiți să meargă în Feroe pentru un meci de calificare la Euro 2008. Franța a ajuns în Insulele Feroe cu doar trei ore și jumătate înainte de startul partidei, după ce a petrecut o noapte în Norvegia, la Bergen. Arbitrii întâlnirii n-au fost la fel de norocoși, ei nereușind să ajungă la destinație. Partida respectivă a fost condusă de o brigadă care trebuia să oficieze a doua zi un meci de la Under 21. Francezii s-au impus fără probleme, câștigând cu 6-0!

Problemă cu viza
În sezonul acesta de Europa League, Skenderbeu a fost surpriza competiției, reușind să ajungă în faza grupelor, fiind astfel prima formație albaneză care ajunge în grupele unei competiții europene. Totuși, aventura lor europeană s-ar fi putut încheia mult mai devreme, încă din turul doi preliminar al Ligii Campionilor, când au întâlnit-o pe Crusaders din Irlanda de Nord. După ce câștigaseră în tur cu 4-1, albanezii au fost foarte aproape să nu poată ajunge la partida retur. Din cauza unei erori, oficialii lui Skenderbeu au aplicat pentru vize de Irlanda, în loc de Irlanda de Nord. Eroarea s-a remediat în ultima clipă, cu ajutorul nord-irlandezilor. Albanezii au primit vizele pe drum, în timpul escalei de la Paris. Deși a pierdut meciul disputat la Belfast cu 2-3, formația din Koce s-a calificat mai departe. A scos-o și pe Milsami Orhei și a pierdut în play-off în fața lui Dinamo Zagreb, dar era deja asigurată că va evolua în grupele Europa League.

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI