Călătorii cu bucluc în fotbalul european

Vineri, 14 Octombrie 2016 - 11:44
Joacă și caștigă puncte:

Fotbalul este imprevizibil nu doar pe terenul de joc. SituaÈ›ii neprevăzute pot apărea È™i în afara gazonului, chiar È™i la un nivel fotbalistic înalt, fie că e vorba de jucători sau de spectatori. Au existat meciuri din cupele europene care au fost la un pas să nu se dispute, partidă la care arbitrii n-au ajuns È™i chiar un joc la care jucătorii au mers la stadion cu metroul, la fel ca È™i suporterii lor.

ÎncurcaÈ›i de fusul orar
La prima experiență europeană, macedonenii de la Vardar Skopje au avut parte de o aventură pe care nu au uitat-o uÈ™or. În sezonul 1961-1962, pe când Macedonia făcea parte din Iugoslavia, Vardar a fost nevoită să se deplaseze în ScoÈ›ia pentru întâlnirea cu Dunfermline, în Cupa Cupelor. Cel mai bun marcator din istoria clubului, Andon Doncevski a rememorat pentru site-ul UEFA.com întâmplarea de atunci: “Nu ne-a spus nimeni că ScoÈ›ia se afla într-un alt fus orar. Am ajuns la stadion, ne-am dezechipat È™i am ieÈ™it la încălzire crezând că mai e o oră până la startul partidei, dar de fapt mai erau două. În timpul ăsta, a fost o ploaie torenÈ›ială, apoi soare, apoi a început să plouă din nouă. Tot timpul ne-am întrebat unde sunt adversarii, iar ei erau la masaj. Am jucat foarte prost È™i am pierdut cu 5-0”.

Au ajuns fără echipament
Pentru a ajunge la Bruxelles, în Belgia, în sezonul 1998-1999, moldovenii de la Tiligul Tiraspol, din motive economice, au ales un drum cu avionul cu două escale, la Budapesta È™i la Paris. După ce au ratat o legătură, au reuÈ™it totuÈ™i să ajungă la destinaÈ›ie, dar au descoperit că bagajele lor se pierduseră pe drum. Adversarii de la Anderlecht au fost însă de acord să le ofere un rând de echipament pentru a-l folosi. Moldovenii au pierdut meciul cu 5-0, dar ca premiu de consolare au fost lăsaÈ›i să păstreze echipamentul, cel cu care au continuat să evolueze pe plan intern vreme de câÈ›iva ani.

Jucătorii, la metrou, spre stadion
Spartak Moscova se aÈ™tepta la un drum de maximum o oră către propriul stadion pentru meciul cu Inter Milano din Liga Campionilor, în octombrie 2006. Planurile le-au fost date peste cap ruÈ™ilor după ce au fost nevoiÈ›i să-È™i abandoneze autocarul din cauza unui ambuteiaj în trafic. Staff-ul È™i jucătorii s-au dat jos È™i au intrat la metrou, continuându-È™i astfel drumul, spre surprinderea fanilor, care au avut, astfel, È™ansa de a merge la stadion alături de favoriÈ›ii lor. RuÈ™ii au pierdut întâlnirea cu 1-0.

Blocat în aeroport pentru o glumă
În 2008, după înfrângerea cu 0-1 suferită în faÈ›a galezilor de la Llanelli în primul tur preliminar din Europa League, letonii de la Ventspils s-au întors în È›ară fără atacantul Vits Rimkus. Acesta a fost nevoit să petreacă mai multe ore în aeroport, unde a fost oprit pentru percheziÈ›ie È™i interogatoriu. Motivul? Când a fost întrebat dacă are în bagaj ceva de declarat, colegul său Deniss Kacanovs a intervenit È™i a spus că Rimkus are o grenadă de mână în bagajul de cală. Acesta a ajuns acasă abia a doua zi!

700 kilometri pe lângă autostradă
În sezonul 2011-2012, Rayo Vallecano s-a confruntat cu o mare problemă financiară. Clubul a fost în pragul falimentului, nemaiavând bani nici de deplasări. Astfel, pentru a juca cu Real Sociedad, Rayo s-a deplasat cu autocarul. Mai grav a fost că oficialii clubului nu È™i-au permis nici măcar să achite taxele de autostradă, motiv pentru care traseul a durat cu 5 ore mai mult. De o călătorie similară a avut parte È™i Florin Andone, în sezonul precedent. InternaÈ›ionalul român a mers cu autocarul de la Cordoba la Eibar, adică aproape 800 de kilometri. Conducerea clubului din Andaluzia a luat această decizie pentru a-i pedepsi pe jucători care uitaseră să mai câÈ™tige.

La Budapesta, pentru finala de la București
În 2012, Arena NaÈ›ională a găzduit finala Europa League dintre Atletico Madrid È™i Atletico Bilbao. Madrilenii s-au impus cu 3-0, dar nu toÈ›i suporterii bascilor au fost în tribune pentru a suferi alături de favoriÈ›ii lor. O parte dintre ei, aproximativ 400, au ajuns din greÈ™eală la Budapesta, după ce au încurcat capitala Ungariei cu cea a României. CâÈ›iva dintre ei au făcut drumul până la BucureÈ™ti cu maÈ™ina, dar cei mai mulÈ›i au ales să rămână în Budapesta È™i să vadă meciul al televizor deoarece după fluierul final aveau la dispoziÈ›ie doar câteva ore pentru a se îmbarca în avionul de întoarcere.

Călătorie de 65 de ore
Muntenegrenii de la Celik Niksici au pierdut cu 7-0 în faÈ›a ucrainenilor de la Metalurg DoneÈ›k în primul tur preliminar al Europa League, în sezonul 2012-2013. DeÈ™i a fost o înfrângere severă, scorul putea fi È™i mai dur având în vedere călătoria până la DoneÈ›k. Fiind o echipă fără resurse financiare decente, Celik Niksici a ales să se deplaseze cu autocarul, chiar dacă distanÈ›a până la destinaÈ›ie era de 1.500 de kilometri. Traseul era prin Moldova, iar când au ajuns la graniÈ›a moldovenească au realizat că nu deÈ›in viză. Au fost întorÈ™i din drum È™i a fost nevoie de un ocol ce a transformat drumul într-un interminabil. PlecaÈ›i de acasă duminică seara la ora 22:00, muntenegrenii au ajuns la DoneÈ›k miercuri, în jurul orei 15:00, după un voiaj de 65 de ore!

Ceața din Feroe
Vremea în Insulele Feroe este capricioasă È™i e nevoie de noroc pentru a putea ateriza la timp. Grecia a avut probleme serioase în campania de calificare la Euro 2016, când a fost nevoită să se deplaseze în Feroe. Pe când aeronava era aproape de aterizare, pilotul a fost anunÈ›at că aeroportul se închide din cauza ceÈ›ii, motiv pentru care a fost nevoit să întoarcă È™i să aterizeze la Copenhaga. Grecii au fost nevoiÈ›i să aÈ™tepte aici redeschiderea aeroportului Vagar.

Probleme similare au întâmpinat È™i francezii, în 2007, pe când au fost nevoiÈ›i să meargă în Feroe pentru un meci de calificare la Euro 2008. FranÈ›a a ajuns în Insulele Feroe cu doar trei ore È™i jumătate înainte de startul partidei, după ce a petrecut o noapte în Norvegia, la Bergen. Arbitrii întâlnirii n-au fost la fel de norocoÈ™i, ei nereuÈ™ind să ajungă la destinaÈ›ie. Partida respectivă a fost condusă de o brigadă care trebuia să oficieze a doua zi un meci de la Under 21. Francezii s-au impus fără probleme, câÈ™tigând cu 6-0!

Problemă cu viza
În sezonul acesta de Europa League, Skenderbeu a fost surpriza competiÈ›iei, reuÈ™ind să ajungă în faza grupelor, fiind astfel prima formaÈ›ie albaneză care ajunge în grupele unei competiÈ›ii europene. TotuÈ™i, aventura lor europeană s-ar fi putut încheia mult mai devreme, încă din turul doi preliminar al Ligii Campionilor, când au întâlnit-o pe Crusaders din Irlanda de Nord. După ce câÈ™tigaseră în tur cu 4-1, albanezii au fost foarte aproape să nu poată ajunge la partida retur. Din cauza unei erori, oficialii lui Skenderbeu au aplicat pentru vize de Irlanda, în loc de Irlanda de Nord. Eroarea s-a remediat în ultima clipă, cu ajutorul nord-irlandezilor. Albanezii au primit vizele pe drum, în timpul escalei de la Paris. DeÈ™i a pierdut meciul disputat la Belfast cu 2-3, formaÈ›ia din Koce s-a calificat mai departe. A scos-o È™i pe Milsami Orhei È™i a pierdut în play-off în faÈ›a lui Dinamo Zagreb, dar era deja asigurată că va evolua în grupele Europa League.

citește și:

Magazin Oficial

magazin.frf.ro

Tricou oficial acasa adulti

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou oficial deplasare

Tricou oficial Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 193,00

DETALII

Tricou suporter adulti

Tricou suporter Joma echipa nationala de fotbal a Romaniei

LEI 115,00

DETALII
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI