CM 1930: Facem cunoștință cu lumea bună a fotbalului

Marti, 01 Martie 2016 - 17:21
Echipa noastră la primul Campionat Mondial, Uruguay, 1930
Joacă și caștigă puncte:

În 1930, la fluierul primului Turneu Final de Campionat Mondial din istorie, cel din Uruguay, aveam, ca echipă națională, o experiență de opt ani și 24 de meciuri disputate.

 

Sud-americanii celebrau un veac de la prima lor Constituție, așa că primeau cadou un astfel de eveniment, după cum se va vedea, de importanță epocală. Aveau să se înscrie 13 trupe, din trei confederații, cu 18 meciuri jucate și 69 de goluri marcate. România era prima grupare înscrisă! Unii spun că Regele Carol al II-lea ar fi făcut selecția, personal.

În realitate, Constantin Rădulescu s-a ocupat de tot. Fost ofițer în Războiul de Reîntregire, rănit în luptele de la Mărășești la o mână, nea ”Costel” s-a deplasat până la Cernăuți ori Timișoara, pentru a vedea jucători. Ceea ce se știe cu certitudine este că printr-un ”Decret Regal” li s-a permis celor selecționați să lipsească, motivat, trei luni de la serviciu, urmând să fie reangajați, fără probleme, la întoarecerea de peste Atlantic.

Deplasarea s-a făcut începând cu 18 iunie. Naționala noastră s-a urcat pe pachebotul ”Conte Verde” la Genova, francezii, cu Jules Rimet (președintele FIFA în exercițiu) în frunte, la Villefranche-sur-Mer, belgienii au făcut joncțiunea la Barcelona, iar brazilienii, la Rio de Janeiro.

 

În primul meci am rămas în opt jucători de câmp

 

Primul meci al echipei naționale de fotbal a României la un Turneu Final de Campionat Mondial a avut loc pe 14 iulie 1930. Băieții lui Constantin Rădulescu fuseseră repartizați în grupa a 3-a, alături de amfitrioni și de naționala statului Peru, prima trupă non-europeană cu care țara noastră avea să dea piept.

Pe stadionul ”Pocitos” din Montevideo, 2.549 de oameni veneau să vadă cum ai noștri deschideau scorul în primul minut de joc. ”Adalbert Deșu a prins un șut fenomenal de la 30 de metri, învingându-l pe portarul peruan”, avea să-și aducă aminte goalkeeperul Lăpușneanu. Adalbert Steiner era, apoi, grav accidentat de către Luis Souza Ferreira: dublă fractură de tibie și peroneu! De altfel, acesta avea să fie cel de-al 10-lea și ultimul său meci sub tricolor, nerevenindu-și, practic, niciodată. Constantin Stanciu suferea o deplasare de rotulă, iar sud-americanii egalau.

Finalmente, deși rămăseseră în doar opt jucători de câmp, România se impunea. Stanciu revenea pe gazon, accidentat, și marca, iar Nicu Covaci închidea tabela: 3-1.

Iată și echipa debutantă la CM din Uruguay: Lăpușneanu – Steiner II, Bürger – Raffinsky, Vogl, Eisenbeisser - Covaci, Wetzer, Deșu, Stanciu, Barbu. Antrenor: Octav Luchide

După cum se poate observa, deși în jocurile de pregătire de dinaintea turneului Rădulescu a stat pe banca tehnică, deși el a făcut selecția, la Montevideo s-a luat deciza de a-i ceda locul lui Octav Luchide, conducătorul delegației. Motivul? Rădulescu avea să arbitreze, ca asistent, câteva meciuri aici, în lipsă de cavaleri în negru, iar FIFA nu dorea să lase loc interpretărilor...

 

0-4 la pauză, contra gazdelor

 

Al doilea meci din grupă, însă, era fără istoric pentru naționala noastră. Gazdele aveau o trupă sudată, croită pe un schelet campion olimpic la JO din 1924 și 1928. Pedro Cea, vedeta lor, un atacant de rasă, avea să ne și marcheze un gol. Pe ”Centanario” din Montevideo, 80.000 de oameni se adunau să vadă cum Uruguayul înscrie de patru ori până la pauză. La reluare, băieții lui Alberto Supicci opreau motoarele, iar noi terminam pe locul secund, dar plecam acasă.

Echipa din meciul cu Uruguay, trupă ce avea să devină, după finala cu Argentina, 4-2, prima campioană mondială din istoria fotbalului: Lăpușneanu – Czako, Bürger – Robe, Vogl, Eisenbeisser – Covaci, Deșu, Wetzer, Raffinsky, Barbu Antrenor: Octav Luchide

 

Clasament final grupa a 3-a:

1. URUGUAY 2 2 0 0 6-0 4

2. România 2 1 0 1 3-5 2

3. Peru 2 0 0 2 1-4 0

La întoarcere, după aproape două luni, Gara de Nord era plină de lumea ce-i aștepta pe băieți.

 

Lotul României la CM de Fotbal Uruguay

Portari:

Samuel Zauber (0 selecții, Maccabi București), Ion Lăpușneanu (3, Sportul Studențesc). Fundași:

Rudolf Bürger (4, Chinezul Timișoara), Iosif Czako (1, UDR Reșița), Adalbert Steiner (9, Chinezul Timișoara).

Mijlocași:

Alexandru Borbely (0, Belvedere București), Alfred Eisenbeisser (0, Dragoș Vodă Cernăuți), Ladislau Raffinsky (4, Juventus București), Corneliu Robe (0, Olympia București), Petre Steinbach (0, FC Unirea Tricolor București), Rudolf Steiner (5, Chinezul Timișora), Emeric Vogl (10, Juventus București).

Atacanți:

Adalbert Deșu (4, UDR Reșița), Andrei Glanzmann (0, CAO Oradea), Elemér Kocsis (0, CAO Oradea), Nicolae Kovács (3, Banatul Timișoara), Constantin Stanciu (4, Venus București), Ilie Subășeanu 92, Olympia București), Rudolf Wetzer (12, Juventus București), Ștefan Barbu (4, Gloria Arad).

Antrenor: Octav Luchide (Constantin Rădulescu)

citește și:
Stiri FRF.ro
POVESTILE NATIONALEI
PARTENERI